nahoru

Bitcoin – obchodování s kryptoměnou

Obchodování s digitálními měnami zaznamenalo v průběhu minulého roku nebývalý zájem. Jedním z nich je Bitcoin, který patří momentálně k nejpopulárnější investici ve světě.

Úvod > Články > Bitcoin
Alternativní investice - bitcoin

Na sklonku minulého roku cena Bitcoinu poprvé překonala hranici 18 000 dolarů. Obchodování s kryptoměnami může být zdrojem dobrého výdělku, ale i může vést i k velkým ztrátám. Dobré obchodování na burze vyžaduje zkušenosti a každý obchodník by si měl nastudovat vše o kryptoměnách dříve, než s nimi začne obchodovat.

Bitcoin jako investice

Zprávy v médiích o velkých cenových pohybech značně přispěly k tomu, že se kryptoměny, zvláště pak o Bitcoin, dostal do povědomí širší veřejnosti. Bitcoiny se tak staly doslova přes noc lákadlem pro zkušené i začínající investory. Je důležité brát v potaz, že kryptoměny jsou stále zastřeny mnoha nezodpovězenými otázkami a až čas ukáže, zda tato technologie nějak může do budoucna změnit svět peněz. Na nákup si někteří investoři dokonce beru půjčku. Vzhedem k rizikovosti se to však nedoporučuje.

Pro začátek malý objem

Obchodování na burze představuje strategii v rámci které obchodník koupí aktiva na jednom trhu a následně je předprodá jinam, za vyšší cenu. Lidem, kteří uvažují o koupi Bitcoinu se doporučuje, aby začali s mimořádně malým množstvím, aby neinvestovali více, něž si mohou dovolit ztratit. Proces nákupu Bitcoinu neprobíhá například jako u tradičního bankovnictví nebo investování. Je nutné se seznámit s mechanikou nákupu Bitcoinů, protože při nesprávném nákupu nemůžete jednoduše někam zavolat a zrušit transakci. Stoji za to zkusit obchodovat s Bitcoiny v malých částkách a poté přejít na větší obnosy.

Kde obchodovat

S kryptoměnami lze obchodovat na známých burzách, kterých je hned několik a pečlivě si vybírat mezi těmi spolehlivými. Mezi známé burzy s kryptoměnami patří například: Binance, nebo Coinbase. Příjímání a ukládání kryptoměny vyžaduje založení digitální peněženky. Po nákupu investor skutečně vlastní kryptoměnu a jedná se tak o fyzické vlastnění, kdy ji může převést do digitální peněženky nebo jinak použít. Investor pak může držet kryptoměnu libovolnou dobu.

Digitální peněženka

Digitální peněženka má veřejný klíč s až 30místným číslem a je to v podstatě jakési jméno účtu, kam se nakoupené kryptoměny odesílají. Dále má peněženka soukromý klíč, což je jakési heslo, které se používá pro přístup do peněženky. Ten může být tvořen alfanumerickou sekvencí nebo dlouhou sekvencí náhodných slov. Některé digitální peněženky si ponechávají soukromý klíč a místo toho vyžadují, aby si klient nastavil heslo nebo PIN kód, pro jednodušší otevření například v mobilním telefonu. Při procesu nastavování digitální peněženky je žadateli přiděleno také záložní heslo s až 24 znaky, které pomůže v případě potřeby, otevřít peněženku. Toto heslo je dobré si napsat na obyčejný papír, nesdílet a dobře uschovat. V případě zapomenutí hesla totiž u bezpečných digitálních peněženek neexistuje varianta požadavku o zaslání hesla - „Zapomněli jste vaše heslo“. Pokud ztratíte heslo nebo soukromý klíč automaticky ztratíte přístup k peněžence a tím pádem i k ke kryptoměně.

Publikováno 27 března 2018

Poslední články: