nahoru

Co je dobré vědět o pojištění půjčky

Různá pojištění slouží ke krytí rizik v neočekávaných situacích. Pojistit se dá téměř vše, od bydlení, automobilu až po vlastní život. Po sečtení jednotlivých pojištění se tak konečná suma může vyšplhat k vysokým částkám. Jak je to s pojištěním půjčky?

Úvod > Články > Pojištění půjčky
Pojištění půjčky

Pojištění půjčky

K úvěrům jsou nabízený další doplňkové služby, mezi ty hlavní patří pojištění půjčky. Co to vlastně znamená a je dobré si půjčku pojistit? Pojištění uzavřené k půjčce slouží ke krytí rizik spojených se schopností splácet půjčku pravidelně. V reálu to znamená, že v případě nečekaných okolností, kterými může být především ztráta zaměstnání a stopnutí pravidelného příjmu, bude za vás splátky hradit po určitou dobu pojišťovna.

Na co se pojištění půjčky vztahuje?

  • ztráta zaměstnání
  • plná nebo trvalá invalidita
  • dlouhodobá prcovní neschopnost
  • smrt

Rozdíly mezi jednotlivými pojišťovnami bývají v tom, v jakých "balících" a za jakou cenu jsou poskytovány. Rozdíl je také v měsíční částce pojistného. Obvykle se vypočítává individuálně a procentuálně z výše měsíční splátky. Pro příklad:

Základní pojištění

- kryje plnou a trvalou invaliditu, dlouhodobou pracovní neschopnost nebo smrt pojištěného.

Komplexní pojištění

– navíc zahrnuje i ztrátu zaměstnání, jelikož právě ztráta zaměstnání je tou nejčastější příčinou neschopnosti úvěr splácet.

Placení pojištění je zjednodušeno tím, že se automaticky připočítává ke splátce a není třeba pro její úhradu nějak zvlášť přemýšlet.

Řešení pojistné události

Pokud dojde k jedné ze zmíněných událostí, jejímž důsledkem je například invalidita nebo smrt - pojišťovny vyplácejí výši půjčky v době, kdy pojistná událost nastala. Při ztrátě zaměstnání nebo dlouhodobé pracovní neschopnosti uhradí pojišťovna splátky v rozsahu například šesti až dvanácti měsíců, v závislosti na pojistných podmínkách.

Jiná pojištění

Často se také můžete setkat s tím, že vám pojišťovací poradce k hypotéce doporučí sjednat si kromě pojištění schopnosti splácet i životní pojištění. Budou se vás snažit přesvědčit, že je to správná volba, aby v případě invalidity nebo smrti, nezůstalo splácení hypotéky na rodině.

Je pojištění tak nutné?

Pokud chcete mít jistotu, není pojištění na škodu. Zamyslet se ale, zda jednotlivé druhy pojištění skutečně potřebujete a zda hodnota splátek nebude vyšší než pojištěná věc. Vyplatí se určitě u hypotéky, ale i tady by měla být uzavřena pouze na dobu, kdy hypotéku splácíte, ne déle.

Publikováno 2 prosince 2018

Poslední články: